понеділок, 6 квітня 2020 р.

Кольоротерапія


Презентація "Стихія кольору"



                                                        Шановні коллеги!
Сьогодні хочу запропонувати до вашого розгляду консультацію для батьків на тему: «Батькам про кольоротерапію» і презентацію «Стихія кольору». Кольоротерапія – є досить актуальною в теперішній час. Чому? Тому що саме сьогодення має різноманітну кольорову  гаму в іграшках, їжі, одязі, меблях тощо. За допомогою неї можна добитися величезного успіху в корекції апатії, підвищеної дратівливості,гіперактивності  навіть  агресивності. Тож вдалого усім перегляду!!!

«Батькам про кольоротерапію»
Консультація для батьків
                                                                                       І.В.Мартинюк, вихователь
      Кольори відіграють величезну роль у життєдіяльності дитини. Адже вони володіють силою змінювати її настрій, покращувати поведінку, регулювати сон і апетит, коригувати самопочуття. Одні колірні гами можуть заспокоїти малюка, а інші, навпаки, порушити або навіть налякати. Крім того, кольори розкажуть про дитячий характер, тривоги й хвилювання малюка. Дитяча кольоротерапія, заснована на впливі фотонів світла на головний мозок дитини. За допомогою неї можна добитися величезного успіху в корекції апатії, підвищеної дратівливості, гіперактивності і навіть агресивності.
   В однорічному віковому періоді дитина робить перші спроби розрізнення фарб і пізнання тонів. Вченими було відмічено, що однорічні малята частіше віддають перевагу жовто-зеленій гамі кольорів. Тому на даному віковому етапі оптимально буде оточити дитину іграшками спокійної однотонної палітри. Наприклад, кубики, якими грається дитина, повинні бути одного кольору. У віковому періоді від двох до трьох років іграшки можуть бути різних кольорів (максимум 4 кольора). До шестирічного періоду діти, звичайно, починають віддавати перевагу яскравим фарбам. Крім того, всі кольори поділяються на активні і пасивні. До активних – відносять яскраву палітру, представлену червоним, помаранчевим і жовтим. Перераховані кольори впливають збудливо і прискорюють всі процеси в організмі. До пасивних – відносять світлі відтінки, представлені зеленим, рожевим, блакитним і частково білим тоном. 
        Вибирати одяг також слід з певною обережністю, так як надмірно яскраві вбрання будуть негативно впливати на дитину і його оточення. Тому рекомен- дується віддавати перевагу однотонним і спокійним тонам в одязі.
        Дитяча кольоротерапія, в першу чергу, передбачає встановлення улюбленого кольору крихти з послідовним наповненням таким кольором простору, що оточує малюка. З цією метою потрібно знати значення для малюка кожного кольору. В основному, в якості своїх улюблених квітів малюки вибирають жовтий, червоний або зелений, що свідчить про нормальний дитячий розвиток. Таких дітей цікавить все яскраве і нове, незвичайне і незвідане. Вони динамічні і не можуть перестати досліджувати світ навіть на мить. Якщо дитина віддає перевагу білій або чорній кольоровій гамі, то це говорить про замкнутість малюка. Такій дитині комфортніше наодинці з собою, аніж в оточенні однолітків. Споглядання фіолетових, блакитних і синіх відтінків здатне заспокоїти дитину, зняти тривожність, позбавити від сум’яття. Впливати на дітей зеленою гамою рекомендується при перевтомі або якщо вона на межі нервового зриву. Також потрібно враховувати, що надлишок зеленого кольору може нагнати тугу і спровокувати головний біль. У випадках, коли малюки засмучені і самі не в змозі заспокоїтися, застосовують помаранчеву і жовту палітру.
        Проводити дитячі програми кольоротерапії потрібно гармонійно. Дитина і колір повинні складати єдине ціле. Для корекції поведінки або емоційного фону дітей використовуйте потрібні кольори в оздобленні кімнати, при виборі іграшок та інших предметів дитячого вжитку.

6 коментарів:

  1. Дуже цікаво.Обов'язково скористаюся презентацією.Так тримати)))

    ВідповістиВидалити
  2. Надзвичайно корисна інформація.Дуже дякую.

    ВідповістиВидалити
  3. Стільки цікавої інформації!!! ✌👌

    ВідповістиВидалити
  4. Цікаво! Є багато корисного, чим можна зайняти діточок. Дякуємо за всі Ваші зусилля в цьому напрямку. Ми дорослі не завжди такі щирі, як діти і тому саме те, як вони оцінюють матеріал є справжнім показником. Успіхів Вам і надалі...

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую за корисну інформацію.

    ВідповістиВидалити
  6. Дуже пізнавально.Така культура ставлення до оточуючого може також посприяти і дітям,і дорослим у розвитку талантів!

    ВідповістиВидалити